Nyt norsk skridt til sikring af grøn EU-energiforsyning

Den norske regering har mandag givet grønt lys til konstruktionen af to undersøiske strømkabler, der skal forbinde det norske forsyningsnet med Storbritannien og Tyskland.

Projektet Nord. Link har været undervejs i nogle år, og regeringens beslutning om at sætte Statnett i gang med konstruktionen falder på et tidspunkt, hvor bedre elforbindelser internt i Europa og energisikkerhed generelt er aktualiseret som følge af gaskrisen med Rusland over Ukraine.

EU's energikommissær, Günther Oettinger, som for nylig diskuterede energisikkerhed med den norske olie- og energiminister, Tord Lien, på en konference i Bruxelles, hilser det nye skridt velkommen.

- Dette vil hjælpe os enormt i forhold til at integrere vedvarende energi i Nordvesteuropa.

- Tyskland og Storbritannien kan sælge vedvarende energi til Norge, når vejrforholdene er sådan, at de producerer meget, og Norge kan sælge energi fra vandkraft. Det vil begge sider af systemet få glæde af, siger Günther Oettinger.

Tyskland og Storbritannien er endnu ikke forbundet med Norge. De to forbindelser, der er planlagt færdige i henholdsvis 2018 og 2020, er på 1400 megawatt.

Ifølge en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen vil forbindelserne give "forbedret forsyningssikkerhed i de to lande, øge markedseffektiviteten og yderligere bidrage til integration af vedvarende energi".

Aftalen om forbindelserne blev indgået i sommeren 2012 mellem den britiske premierminister, David Cameron, den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den daværende norske statsminister, Jens Stoltenberg.

I den norske regering mener man, at kablerne vil kunne bidrage til at mindske "brugen af fossile energikilder i Europa," siger Norges klima- og miljøminister, Tine Sundtoft, til nyhedsbureauet NTB.

Flere europæiske landes afhængighed af russisk gas bekymrer i EU, som i næsten et år har været i konflikt med Moskva på grund af Ruslands annektering af sortehavshalvøen Krim og indblanding i konflikten i Østukraine.

/ritzau/

 

Dagens Gossip