Nyt taxikoncept vækker vrede blandt de gamle vognmænd

Det kontroversielle, amerikanske taxikoncept Uber kommer onsdag til Danmark, når de første biler triller ud i København.

- Vi har virkelig glædet os til at komme i gang. Vi har noget på hylderne til alle: Både dem, der vil have adgang til langt billigere biltransport, såvel til dem, der vil betale lidt ekstra for at blive hentet i en luksusbil med en chauffør, der høfligt holder døren for kunderne, siger nordisk direktør for Uber, Jo Bertram, til Børsen.

Uber er dels et koncept, hvor private bilejere tilbyder at samle personer op på gaden i København og køre vedkommende til en destination, som i forvejen er aftalt.

Dels er det et koncept, der tilbyder kunderne at blive hentet i luksusbiler uden taxiskilt på taget til en pris, der ifølge Uber er cirka 20 procent højere.

Udsigten til en ny elev i klassen skaber bekymring og vrede i den etablerede taxibranche. Vognmand Hendrik A. Larsen er klar til at bekrige den nye tjeneste og kalder den på forhånd for konkurrenceforvridende.

- Ubers indtog kommer til at skabe ballade i byen. Taxibranchen kommer ikke til at fungere med dem på gaden. Det vil åbne for en sort økonomi, som bliver fuldstændig umulig at gennemskue. Som vognmand er jeg jo underlagt nogle meget præcise restriktioner omkring sikkerhed og forsikringer, og hvis Uber ikke lever op til dem, er det jo unfair konkurrence, siger han til Børsen.

Uber ønsker ikke at oplyse, hvor mange biler der kommer til at køre rundt i København, men der er nok til, at man kan blive hentet inden for fem minutter, lover Jo Bertram.

I Sverige har Uber i flere år kørt med sorte luksustaxier. Men den del af tjenesten - kaldet Uber Black - vil formentlig blive erklæret ulovlig i Danmark, spår taxivognmændenes brancheorganisation, Dansk Taxi Råd, der vil indberette sagen for Hovedstadens Taxinævn.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip