Nyt udspil for USA-budget skal styrke middelklasse

Præsident Barack Obama fremlagde mandag et budgetudspil på næsten 4,0 billioner dollar - eller 4.000 milliarder dollar (omkring 26.000 milliarder kroner).

Forslaget til det nationale budget fra Obama-administrationen, der er fyldt med reformforslag, skal styrke middelklassen, men kommer ikke gennem Kongressen, hvor Republikanerne har flertal.

Budgettet, som gælder for 2016, opererer med et fortsat budgetunderskud på under tre procent af bruttonationalproduktet. Det forudsætter også, at verdens største økonomi vil have en vækst på 3,1 procent i år og en arbejdsløshedsprocent på 5,4 procent.

Budgettet er mere et politisk dokument end en finansiel plan, og det vil blive gennemgribende ændret i Kongressen.

Der lægges ifølge Financial Times fra Obamas side op til skattestigninger for 238 milliarder dollar for amerikanske virksomheder i udlandet. Beløbet skal blandt andet bruges på at vedligeholde amerikanske veje og broer.

Konkret foreslås det, at amerikanske virksomheder betaler en erhvervsskat på 14 procent af de likvide midler, de har liggende i udlandet. Det foreslåede skatteniveau, der højst sandsynligt vil møde massiv politisk modstand, er mindre end halvdelen af den nuværende erhvervstopskat i USA, der ligger på 35 procent.

Obama sagde i sin nylige tale om nationens tilstand, at USA klarer sig bedst, når alle har mulighed for at få del i den økonomiske fremgang, og alle spiller efter de samme regler.

- Nu, da USA har "kæmpet sig gennem krisen", er tiden inde til at forbedre mulighederne for "den almindelige amerikaner", fastslog han og tilføjede:

- Vil vi acceptere en økonomi, hvor kun få af os klarer sig ekstraordinært godt? Eller vil vi forpligte os til en økonomi, der skaber stigende indkomster og muligheder for enhver, der yder en indsats?

I modsætning til hovedparten af de øvrige vestlige lande snurrer hjulene hurtigere og hurtigere i den amerikanske økonomi, og arbejdsløsheden er faldet til langt under seks procent.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip