Nytårskrudt koster menneskeliv for første gang i 10 år

Med tre menneskers død som følge af fyrværkeri nytårsnat er en ellers 10 år lang periode uden dødsulykker i forbindelse med affyring af fyrværkeri brudt.

Ifølge Sikkerhedsstyrelsens fyrværkerirapporter var der indtil i år ikke registreret dødsfald som følge af almindelige forbrugeres omgang med nytårsfyrværkeri siden 2004/05.

Ifølge fungerende kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen, Mette Cramon, kan stramninger af fyrværkerilovgivningen have haft en positiv effekt på antallet af dødsulykker.

- For 10 år siden måtte man købe og fyre fyrværkeri af hele året. Det har måske kunnet afspejle sig i ulykkesstatistikkerne på det lovlige fyrværkeri.

- Men er der et parti ulovligt fyrværkeri i omløb, så kan man desværre se det i ulykkesstatistikkerne. Det kunne man dengang, og det kan man nu, siger Mette Cramon.

Det ulovlige fyrværkeri har typisk stået for en stor del af de alvorlige ulykker. Det kan være hjemmelavet eller for eksempel krysantemumbomber, som kun må håndteres af professionelle fyrværkere.

Krysantemumbomber er meget farlige for folk, som ikke er særligt trænet, fordi de typisk har et meget højere indhold af krudt og en langt kortere affyringstid end de raketter, som er beregnet til almindelige nytårsløjer, fortæller Mette Cramon.

Netop krysantemumbomber kostede nytårsaften tre mænd livet og sårede to. I Assens ved Mariager døde en 37-årig familiefar, mens han var ved at affyre en krysantemumbombe.

I Skjellerup ved Hobro mistede to unge mænd på 24 og 25 år livet, da en bombe eksploderede.

To andre unge på 24 og 28 år blev alvorligt forbrændt og fik øjenskader, der for øjeblikket behandles på Rigshospitalet. De meldes dog uden for livsfare.

Sidste gang, at almindelige menneskers affyring af fyrværkeri kostede liv, var tilbage i nytåret 2004/05, hvor en toårig dreng fra Tølløse blev dræbt af en raket. Samme år i maj døde også en 45-årig mand, da et batteri eksploderede i hovedet på ham.

Årene forinden kostede affyring af fyrværkeri også menneskeliv i Danmark.

Her er det nu kun tilladt at købe fyrværkeri i perioden 15. december til og med 31. december. Fyrværkeriet må kun fyres af i perioden fra 27. december til og med 1. januar.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip