Obama beder Erdogan trække tyrkiske soldater ud af Irak

USA's præsident, Barack Obama, opfordrer fredag aften i en telefonsamtale Tyrkiets leder, præsident Recep Tayyip Erdogan, til at lægge en dæmper på spændingerne med nabolandet Irak.

- Præsidenten appellerede til præsident Erdogan om at tage yderligere skridt for at nedtrappe spændingerne med Irak, blandt andet ved at fortsætte tilbagetrækningen af tyrkiske soldater, hedder det i en pressemeddelelse fra Det Hvide Hus.

Obama betonede ifølge pressemeddelelsen også "nødvendigheden af, at Tyrkiet respekterer Iraks suverænitet og territoriale integritet".

Opfordringen fra Obama kommer på et tidspunkt, hvor det forværrede forhold mellem Irak og Tyrkiet er begyndt at påvirke forholdet i den internationale koalition, der bekæmper Islamisk Stat.

Irak protesterede først på måneden over, at Tyrkiet havde sendt flere hundrede soldater ind over grænsen uden at underrette den irakiske regering. Irakerne kaldte det en fjendtlig handling.

Tyrkiet svarede i første omgang, at de tyrkiske soldater skulle bevogte en international militærmission, som var i Irak for at træne og udruste irakiske styrker, der forberedte sig på at generobre byen Mosul.

Mosul blev indtaget af militante tilhørende Islamisk Stat for over et år siden.

Det tyrkiske skridt er dog også blevet tolket som Tyrkiets forsøg på at få bedre fodfæste på den irakiske side af grænsen i forbindelse med regionale konflikter i området.

Præsident Erdogan sagde i forrige uge, at det var helt udelukket, at de tyrkiske soldater ville trække sig helt ud af Irak.

/ritzau/

 

Dagens Gossip