Obama deltager i begravelse af Charleston-præst

Præsident Barack Obama og vicepræsident Joe Biden vil begge være til stede, når præsten Clementa Pinckney fredag bliver begravet i Charleston i South Carolina.

Det oplyser en talsperson for Obama i Det Hvide Hus.

Obama kendte personligt præsten og vil holde en mindetale ved begravelsen.

Clementa Pinckney blev sammen med otte kirkegængere dræbt, da en 21-årig hvid mand åbnede ild under en gudstjeneste i den historiske Emanuel African Episcopal Church i Charleston onsdag i sidste uge.

Samtlige ofre var sorte, og politiet mener, at massakren var racistisk motiveret. Obama sagde fredag, at racisme fortsat er en skamplet på det amerikanske samfund, og mandag siger han i et interview, at "vi er endnu ikke blevet kureret" for racismen, skriver Reuters.

Nedskydningen har fået flere amerikanske politikere til at kræve, at South Carolina fjerner et sydstatsflag. Flaget vajer i delstatens hovedstad Columbia ved et mindesmærke for soldater, der faldt under den amerikanske borgerkrig.

Konføderationsflaget anses af mange amerikanere som et symbol på undertrykkelse af sorte og slavetiden.

Tilhængere ser det som symbol på sydstaternes historie og kultur samt som et minde om de flere hundredetusinde, der blev dræbt eller såret under krigen mod nordstaterne.

Guvernøren for South Carolina, Nikki Haley, opfordrede mandag delstatens politikere til at sørge for, at konføderationsflaget bliver taget ned.

Det omstridte flag har ifølge Reuters vajet ved kongresbygningen i Columbia i et halvt århundrede.

- Tiden er inde til at fjerne flaget fra området, siger Haley, der er republikaner, på et pressemøde i Columbia.

- Selv om flaget er en fast bestanddel af vores fortid, så repræsenterer det ikke fremtiden for vores storslåede stat, siger hun.

Delstatens politikere går i denne uge på sommerferie, men hvis de ikke forholder sig til opfordringen fra Nikki Haley, vil hun indkalde lovgiverne til et ekstraordinært møde.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip