Obama: Det er svært at tro på en tostatsløsning

Skrevet af admin

22/03/2015

Mest læste i dag

Det er svært - hvis ikke umuligt - at tro på en tostatsløsning i den israelsk-palæstinensiske konflikt, efter at Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, er blevet genvalgt.

Så klar er USA's præsident, Barack Obama, i spyttet i et interview med Huffington Post, der er blevet offentliggjort lørdag.

Obama beskriver i interviewet sit telefonopkald til Netanyahu efter dennes valgsejr.

- Jeg anførte, at på grund af hans udtalelser før valget, bliver det svært at finde en vej, hvor folk for alvor tror, at forhandlinger er mulige, siger Obama til Huffington Post.

- Jeg tilkendegav over for ham, at vi fortsat mener, at en tostatsløsning er den eneste vej frem, når det gælder Israels sikkerhed på lang sigt, hvis landet fortsat både vil være en jødisk og demokratisk stat.

Få dage før valget sagde Netanyahu klart og tydeligt, at der ikke bliver nogen palæstinensisk stat, så længe han er premierminister i Israel.

Netanyahu fik international kritik for, at hans udtalelser gik på tværs af hans egne tidligere løfter og 25 års internationale bestræbelser på at opnå en løsning der indebærer, at Israel og en palæstinensisk stat lever side om side.

Men med sine udtalelser sagde han højt, hvad mange i forvejen beskyldte ham for at mene.

- Vi tror på ham, når han siger, at det ikke vil ske i hans tid som premierminister, og dermed må vi nu overveje, hvilke andre løsninger, der findes for at der ikke opstår en kaotisk situation i regionen, siger Obama.

Valgsejren til Netanyahu er blot den seneste af flere sten, der er lagt i sækken med det israelsk-amerikanske forhold og kastet ud på dybt vand.

Den mulige aftale mellem Iran og en række internationale stormagter om en atomaftale er en stor torn i øjet på Israel, der føler sig truet på sin eksistens, hvis Iran får ret til at berige uran.

/ritzau/Reuters