Obama er klar til flere russiske sanktioner

USA's præsident, Barack Obama, har torsdag aften i en telefonsamtale med den tyske kansler, Angela Merkel, talt om muligheden for yderligere sanktioner mod Rusland på grund af begivenhederne i Ukraine.

Samtidig bliver Moskva igen bedt om at fjerne tropper fra grænseområdet til Ukraine, oplyser Det Hvide Hus.

Obama-administrationen siger i en pressemeddelelse, at prorussiske aktivister "tilsyneladende med støtte fra Moskva" er i færd med at destabilisere Ukraine gennem en "arrangeret kampagne til opildnelse og sabotage".

- Præsidenten understregede behovet for, at USA, EU og andre globale partnere er forberedte på at møde yderligere russisk eskalering med flere sanktioner, meddeler Det Hvide Hus.

Der har været uro i det østlige Ukraine den seneste uge, og blandt andre Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, har sagt, at russiske agenter står bag balladen i flere byer, hvor prorussere kræver selvstændighed.

Forsvarsalliancen afslørede torsdag fotos, der ifølge Nato skulle vise 35.000-40.000 russiske styrker ved siden af tanks og pansrede køretøjer - klar til at gå ind over grænsen til Ukraine.

Nato sagde ved den lejlighed, at billederne blev taget mellem 22. marts og 2. april.

En højtstående russisk militærkilde svarede igen og sagde torsdag, at Nato's satellitbilleder af russiske styrker ved den ukrainske grænse blev taget i august sidste år, skriver det statslige nyhedsbureau RIA ifølge Reuters.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, sikrede sig i marts politisk mandat til at sende russiske styrker ind i Ukraine tilfælde af, at det russiske mindretal kom under pres efter omvæltningerne i den tidligere sovjetrepublik.

Rusland annekterede den ukrainske sortehavshalvø Krim tidligere på året, efter at Ukraines prorussiske præsident Viktor Janukovitj blev væltet.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip