Obama er klar til at øge indsatsen i Irak

USA har med flere bombeangreb mod militante fra den sunniekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS) engageret sig i bekæmpelsen af oprørerne i det nordlige Irak, men det stopper ikke nødvendigvis her, siger den amerikanske præsident, Barack Obama.

I et interview med avisen New York Times fortæller præsidenten, at han er villig til at overveje bredere brug af militære angreb for at bekæmpe de militante islamister, der de seneste måneder er trængt dybt ind i Irak og har udråbt et såkaldt kalifat.

En forudsætning for det er imidlertid, at de politiske ledere i Irak finder ud af at arbejde sammen, lyder det fra Obama.

- Vi vil ikke lade dem skabe noget kalifat i Syrien og Irak, siger han til New York Times.

- Men det kan vi kun forhindre, hvis vi ved, at vi har partnere på jorden, som er i stand til at udfylde tomrummet. Ellers kan vi bekæmpe Islamisk Stat over en periode, men så snart vores fly er væk, kommer de tilbage, siger han.

I interviewet hylder Obama Iraks semi-autonome kurdiske region for at være "funktionel" og "tolerant over for andre sekter og religioner" og understreger, at USA ønsker at hjælpe befolkningen.

- Men mere generelt vil jeg sige, at jeg ikke ønsker at være i færd med at blive det irakiske luftvåben, lyder det fra Obama.

Det er endnu ikke lykkedes det irakiske parlament at udpege en premierminister efter parlamentsvalget i april, og det sunnimuslimske oprør ses af mange iagttagere som et symptom på den politiske splittelse i landet.

Premierminister Nuri al-Maliki, som beskyldes for "sekterisme" af politiske modstandere, insisterer på, at han er den rette mand til at fortsætte på posten.

Men i kølvandet på det sunnimuslimske oprør har også amerikanske politikere kritiseret hans manglende evne til at skabe enhed og forsoning i landet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip