Obama er klar til at sælge våben til Vietnam

admin

425 uger siden

|

23/05/2016

Dagens topnyheder

USA vil fuldt ud ophæve sin våbenembargo over Vietnam, siger præsident Barack Obama på førstedagen af et officielt besøg i landet.

Det sker lidt over fire årtier efter, USA afsluttede sin blodige krig i Vietnam, der kostede 58.000 amerikanske soldater livet.

- USA ophæver fuldt ud forbuddet mod salg af militært udstyr til Vietnam, som har været gældende i omkring 50 år, siger Obama på et fælles pressemøde med Vietnams præsident, Tran Dai Quang.

Obama afviser, at beslutningen om at ophæve det amerikanske forbud mod at sælge våben til Vietnam skyldes, at Kina militært trænger frem i Det Sydkinesiske Hav.

Han siger, det sker som led i en langstrakt normalisering i forholdet mellem USA og Vietnam.

Både USA og Vietnam ser med skepsis på Kinas militære opbygning i Det Sydkinesiske Hav.

Kina har opført kunstige øer på koralrev, og flere af dem har landingsbaner. Men USA har demonstrativt nægtet at anerkende øerne som kinesisk område.

Det har ført til voksende militære spændinger mellem USA og Kina. Det kulminerede i starten af sidste uge, da to kinesiske jagerfly var kun 15 meter fra at kollidere med et amerikansk overvågningsfly i Det Sydkinesiske Hav ifølge det amerikanske forsvarsministerium.

Vietnam selv har territoriale krav i Det Sydkinesiske Hav, som Kina ikke vil anerkende.

Kina advarer i forbindelse med Obamas besøg i Vietnam mod at opildne til mere konflikt i regionen.

- Det skal hilses velkommen, at Vietnam styrker sine forbindelser med et hvilket som helst land, herunder USA. Men en sådan tilnærmelse bør imidlertid ikke bruges af USA som et værktøj til at true eller endda skade et tredje lands strategiske interesser, lyder det fra det kinesiske nyhedsbureau Xinhua, der er talerør for den kinesiske regering.

/ritzau/AFP