Obama er klar til at sende 1500 flere tropper til Irak

Den amerikanske militære tilstedeværelse i Irak ser ud til at blive fordoblet. Præsident Barack Obama har godkendt at sende yderligere 1500 soldater til landet.

Det meddeler Det Hvide Hus fredag aften, skriver nyhedsbureauet AFP.

Soldaterne skal støtte regeringen i Bagdad og de kurdiske styrker i Nordirak i kampen mod Islamisk Stat, IS.

Ud over soldater vil amerikanerne også sende en gruppe af rådgivere, der skal hjælpe de irakiske styrker med at planlægge operationer i landet.

Nogle af rådgiverne skal sendes til Anbar-provinsen i det vestlige Irak, der grænser op til Syrien. Her er den irakiske hær blevet tvunget tilbage af IS over de seneste måneder.

Anbar-provinsen er hjemsted for en række af den irakiske hærs divisioner. Det drejer sig om den syvende, ottende, niende, 10. og 12. division, og de er alle hårdt ramt, efter at IS er rykket frem.

Mindst 6000 soldater blev dræbt i provinsen alene i juni, og et dobbelt så stort antal soldater deserterede fra hæren i samme periode under IS' indledende offensiv i landet.

Udmeldingen fra Det Hvide Hus kommer samme dag, som præsident Obama mødtes med de nye republikanske ledere i Kongressen, hvor han blandt andet briefede dem om kampen mod IS.

Det Hvide Hus vil bede Kongressen om at signere en check på 5,6 milliarder dollar (33,5 milliarder kroner), der skal finansiere USA's indsats mod IS i Irak og Syrien.

Det ekstra mandskab, som nu er på vej til Mellemøsten, vil løbende blive sendt af sted - og nogle soldater vil ankomme inden for de kommende uger.

Der er lige nu omkring 1400 amerikanske soldater og rådgivere i Irak.

Obama har tidligere givet grønt lys til, at op til 1600 soldater kan komme irakerne til hjælp. Men hans beslutning fredag betyder, at der kan komme op til 3100 til Irak.

Amerikanerne har haft militære styrker i Irak siden 2003.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip