Obama er landet i Sydafrika med Mandela-tale i bagagen

Air Force One er tirsdag ankommet til Sydafrika med præsident Barack Obama og den amerikanske delegation om bord. Præsidentflyet er landet i en militærlufthavn i nærheden af Pretoria efter en 16 timer lang rejse.

Barack Obama og førstedamen, Michelle Obama, deltager i tirsdagens mindehøjtidelighed for anti-apartheid-helten Nelson Mandela, som døde i sidste uge i en alder af 95 år.

Obama er ligesom flere af Mandelas børn og børnebørn blandt talerne til ceremonien, der finder sted på det store fodboldstadion, hvor VM-finalen blev spillet i 2010.

Også FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, og Cubas præsident, Raul Castro, vil tale til de omkring 90.000 sørgende på Soccer City Stadium, hvorfra begivenheden transmitteres direkte til storskærme i 90 sydafrikanske byer og tre stadioner i Johannesburg.

- Hele verden kommer i ordets egentlige betydning til Sydafrika, siger en talsmand for det sydafrikanske udenrigsministerium, Clayson Monyela, der henviser til, at 70 nuværende stats- og regeringschefer og 10 forhenværende ledere deltager i afskeden.

Adskillige timer før højtideligheden går i gang ved 10-tiden dansk tid, er store menneskemængder med sydafrikanske flag allerede ved at samle sig ved stadionet, der ligger i Soweto i udkanten af Johannesburg.

Stemningen beskrives af flere journalister på stedet som rigtig god til trods for, at det regner.

Blandt deltagerne finder man også U2-sangeren Bono, Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, Kinas vicepræsident, Li Yuanchao, præsident François Hollande fra Frankrig samt den britiske premierminister David Cameron.

Den tidligere amerikanske præsident George W. Bush og hans hustru, Laura Bush, var også med på Air Force One. Bill Clinton og Jimmy Carter, som også begge har siddet i Det Hvide Hus, kommer til Sydafrika på egen hånd.

Fra Danmark kommer statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og kronprins Frederik. Sverige sender statsminister Fredrik Reinfeldt og kronprinsesse Victoria, mens Norge repræsenteres af statsminister Erna Solberg og kronprins Haakon.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip