Obama er på et kort overraskelsesbesøg i Afghanistan

I ly af mørket er den amerikanske præsident, Barack Obama, fløjet på overraskelsesbesøg på den amerikanske flyvebase Bagram i Afghanistan.

Præsidenten landede søndag aften lokal tid for at takke soldaterne for deres indsats i den snart 13 år lange krig.

Der var dog tale om et meget kort visit på blot nogle timer, hvor Obama mødtes med højtstående medlemmer af det amerikanske militær, talte til de amerikanske soldater og besøgte et lokalt hospital.

- Efter mere end et årti med krig befinder vi os i en afgørende periode, sagde Obama i en hangar fuld af soldater.

- Ved udgangen af i år vil overgangen være fuldendt, og Afghanistan vil tage det fulde ansvar for deres sikkerhed. Vores kampmission vil være slut. USA's krig i Afghanistan vil nå en ansvarlig afslutning, sagde han.

Derudover havde han den amerikanske countrystjerne Brad Paisley med sig, så soldaterne fik lidt musik hjemmefra som underholdning under præsidentbesøget.

Besøget inkluderede til gengæld ingen planer om at mødes med den afghanske præsident, Hamid Karzai, eller andre afghanske embedsmænd for at undgå at forstyrre landets valgproces.

Forholdet mellem Obama og Karzai er i forvejen anspændt, og ifølge en amerikansk embedsmand tilbød Obama at mødes med sin afghanske kollega, men det blev angiveligt afvist.

Heller ikke Afghanistans præsidentkandidater Abdullag Abdullah og Ashraf Ghani mødtes med Obama.

Det forventes, at præsident Obama snart offentliggør sin beslutning om, hvor mange amerikanske soldater der skal blive i Afghanistan, nu hvor USA gør sig klar til at trække sig ud af landet.

Det er Obamas fjerde besøg i Afghanistan.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip