Obama: Fly blev skudt ned

Præsident Barack Obama fastslår på et pressemøde, at et malaysisk passagerfly efter alt at dømme blev skudt ned, da det torsdag fløj over det østlige Ukraine, som kontrolleres af prorussiske oprørere.

Han siger, at mindst en amerikansk statsborger om bord blev dræbt, og han lover Ukraine massiv støtte i efterforskningen af flykatastrofen - også fra amerikanske efterretningstjenester.

- Obama siger, at det er for tidligt at sige, hvilke hensigter, der har ligget til grund for nedskydningen af flyet.

Den amerikanske leder kalder flynedskydningen for en "global tragedie", og han siger, at han vil fastholde alle parter - også Rusland - på deres erklæringer om, at de vil støtte en international undersøgelse.

- Dette er en hændelse, som understreger, at tiden er inde til at genoprette freden og sikkerheden i Ukraine.

Den amerikanske leder siger, at det er "Putin, som har mest kontrol over den voldelige situation i Ukraine."

- Putin må handle og bruge sin indflydelse på de ukrainske separatister, betoner Obama.

Amerikanske embedsmænd har sagt, at mange indicier tyder på, at Boeing 777-flyet fra Malaysia Airlines blev skudt ned af ukrainske separatister, der støttes af Moskva.

I Sikkerhedsrådet sagde den amerikanske FN-ambassadør, Samantha Power, at flyet blev ramt af et missil fra en region under de prorussiske separatisters kontrol. Andre amerikanske embedsmænd pointerede, at det er usandsynligt, at separatister kan få et avanceret våbensystem til at virke uden hjælp fra veluddannede russere.

I Washington fremhæves det også, at Ukraines militær ikke har affyret et eneste missil under konflikten, selv om landets luftrum angiveligt er blevet krænket.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip