Obama frigiver milliarder og kampfly til Egypten

USA styrker landets politiske indflydelse i Egypten betydeligt med en opringning torsdag aften fra Obama til den egyptiske præsident Sisi - og et dybt greb i lommen.

Den amerikanske præsident beder Kongressen om 1,3 milliarder dollar i årlig militærstøtte til Egypten, melder Det Hvide Hus.

Samtidig har Barack Obama godkendt leveringen af en stribe F-16-fly, som ellers har været tilbageholdt efter - og på grund af - det egyptiske militærs kup i sommeren 2013.

Barack Obama sagde i en telefonsamtale med Abdel Fattah al-Sisi, at fastfrysningen vil blive ophævet.

Beslutningen kommer i kølvandet på en hurtigt etableret arabiske koalition, som siden sidste uge har bekæmpet den shiitiske Houthi-milits, som i slutningen af januar trængte Yemens regering og præsident fra magten.

En talskvinde Bernadette Meehan for det nationale sikkerhedsråd i USA siger, at beslutningen kan skabe grobund for et militært samarbejde mellem USA og Egypten tilpasset udfordringerne i det nye årtusinde.

USA sender ud over kampfly også 20 sømålsmissiler og 125 kampvogne til det nordafrikanske land.

Amerikanerne har tilbageholdt de dyrebare militære leverancer, efter at Sisi, som dengang var militærets øverste leder, fjernede den folkevalgte præsident Mohamed Mursi fra magten 3. juli 2013.

Sisi har slået hårdt ned på Det Muslimske Broderskab, som vandt magten efter revolutionen i 2011, men som siden er erklæret for en ulovlig terrororganisation.

Menneskerettighedsgrupper beskylder det nuværende Sisi-styre for at være mere undertrykkende end det styre, som folket væltede i 2011 med præsident Hosni Mubarak i spidsen.

/ritzau/Reuters

.

Dagens Gossip