Obama håber på EU-frihandelsaftale mens han er præsident

24/04/2016 16:08

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Den amerikanske præsident, Barack Obama, der har ni måneder tilbage i Det Hvide Hus, håber, at en frihandelsaftale mellem EU og USA kan forhandles på plads, mens han er præsident.

Det siger Barack Obama til den britiske tv-station BBC og tilføjer, at frihandelsaftalen dog nok ikke vil kunne nå at blive ratificeret af den amerikanske kongres i det tidsrum.

Søndag er den amerikanske præsident ankommet Tyskland, hvor han blandt andet skal tale om netop frihandelsaftalen med den tyske kansler, Angela Merkel, og andre europæiske ledere.

Forhandlingerne om frihandelsaftalen TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) startede i 2013. Hvis eller når den er forhandlet på plads, bliver det verdens største, som skal få handlen til at flyde frit over Atlanterhavet.

- Det transatlantiske handels- og investeringspartnerskab er en af de bedste måder at fremme vækst og skabe arbejdspladser, siger Barack Obama til den tyske avis Bild.

Det gælder på begge sider af Atlanten, mener den tyske kansler Merkel, som kalder det en "win-win"-situation.

Forud for Obamas besøg i Tyskland demonstrerede titusindvis af mennesker i Hannover mod den kommende frihandelsaftale. Ifølge tysk politi deltog omkring 35.000 mennesker i lørdagens demonstration.

Fagforeninger, miljøgrupper og forbrugerorganisationer stod bag. Modstandere af frihandelsaftalen kritiserer, at den forhandles bag lukkede døre, og frygter, at den vil undergrave EU's standarder for miljø, fødevarer og rettigheder på arbejdsmarkedet.

/ritzau/Reuters