Obama håndplukker embedsmand til at styre ebolaindsats

Nu skal der styr på ebolaindsatsen i USA.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, har fredag udnævnt en forhenværende embedsmand til at stå i spidsen for og koordinere myndighedernes indsats med at inddæmme ebola i USA.

Koordinatoren er Ron Klain, der tidligere var stabschef for vicepræsident Joe Biden i Det Hvide Hus, og som i dag står i spidsen for et investeringsselskab.

Det Hvide Hus' talsmand, Josh Earnest, siger ifølge Reuters, at der ingen forventninger er om, at stillingen skal være permanent.

- Men vi regner med, at den vil eksistere i omegnen af fem eller seks måneder, siger han i forbindelse med udnævnelsen af Ron Klain.

Ifølge Det Hvide Hus skal Klain sørge for, at "bestræbelserne på at beskytte amerikanere ved at opdage, isolere og behandle ebolapatienter i dette land er ordentlig integreret, uden at opmærksomheden bliver afledt fra vores stålsatte vilje til at stoppe ebola ved kilden i Vestafrika".

Klain får titlen "ebola czar", som i USA og Storbritannien er slang-term for en højtstående embedsmand.

To amerikanske sygeplejersker er blevet smittet med ebola, mens de stod for plejen af en ebola-ramt mand fra Liberia. Thomas Eric Duncan døde 8. oktober på Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas. Han blev som den første patient diagnosticeret med ebola i USA.

Den ene sygeplejerske Nina Pham blev torsdag overflyttet til den anerkendte amerikanske læge- og sundhedsvidenskabelige forskningsinstitution National Institutes of Health (NIH) i delstaten Maryland. Hospitalet ligger omkring 11 kilometer fra Washington D.C.

- Vi har forhåbninger om, at Nina Pham vil blive helt rask og gå ud af dette hospital, siger NIH's direktør dr. Tony Fauci ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge hospitalet er sygeplejerskens tilstand stabil, og den forværres ikke.

Den anden smittede sygeplejerske fra hospitalet i Dallas er blevet overflyttet til Atlanta i delstaten Georgia, hvor hun bliver behandlet på Emory University Hospital.

Sygeplejerskernes fagforbund og andre har skarpt kritiseret de texanske myndigheders håndtering af ebolasituationen, og i Washington har der været rejst kritik af Obama-regeringen om selvsamme.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip