Obama inviterer Merkel til USA

Præsident Barack Obama gjorde onsdag et forsøg på at klinke skårene i forhold til den tyske forbundskansler, Angela Merkel. Han har inviteret hende på besøg i USA.

Det vil blive det første direkte møde mellem de to, siden det i sommer blev afsløret, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA har aflyttet Merkels mobiltelefon.

Merkel er de næste uger sygemeldt efter at være faldet på ski i juledagene. Ifølge lægerne har hun fået en revne i bækkenet.

Obama har ringet til hende og ønsket hende hurtig bedring. Samtidig har han foreslået et besøg i USA på "et gensigt passende tidspunkt" inden for de nærmeste måneder.

Det hedder i en meddelelse fra Det Hvide Hus, at de skal snakke om en handelsaftale mellem EU og USA og et kommende Nato-topmøde.

Men i Tyskland vil mange være optaget af, hvad Obama vil stille op, efter at afhopperen Edward Snowden har afsløret, hvor omfattende USA's spionage er imod Tyskland og det øvrige Europa.

Merkel og andre europæiske politikere har givet udtryk for, at de vil have håndfaste garantier fra USA om, at det hører op.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip