Obama: Jeg udelukker intet i forhold til oprøret i Irak

Måske er der hjælp på vej fra USA til Irak i det eskalerende oprør i landet. Måske er der ikke.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, oplyser i hvert fald torsdag, at alle muligheder står åbne. Også en militær indgriben i landet.

- Jeg udelukker intet, når det kommer til at hjælpe Irak med at håndtere oprørerne, siger Obama.

Han tilføjer, at USA er parat til at sætte militæret ind, "hvis amerikanske sikkerhedsinteresser bliver truet".

Obama understreger samtidig, at han er bekymret over udviklingen i Irak, hvor militante islamister i Isil - Islamisk Stat i Irak og Levanten - de seneste dage er rykket frem mod flere byer i den nordlige og centrale del af Irak.

Storbyen Mosul er nu under oprørernes kontrol, og det samme er Tikrit, der var hjemby for Iraks tidligere leder Saddam Hussein. Kampene rykker nu tættere på hovedstaden Bagdad, som Isil angiveligt har planer om at angribe.

Ifølge præsident Obama ser hans sikkerhedsmedarbejdere lige nu på alle de amerikanske muligheder, der formentlig på kort sigt vil resultere i tiltag, for USA har interesse i at sikre, at militante islamister ikke vinder fodfæste i Irak.

- Irak har behov for mere hjælp fra USA og fra det internationale samfund, siger Obama ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ifølge Det Hvide Hus overvejer USA dog ikke at sætte soldater på jorden i det konfliktramte land.

Den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, understreger også torsdag, at verdens ledere hurtigst muligt må reagere på islamisternes offensiv.

- Isils fremfærd sætter Iraks sammenhold i seriøs fare. Det udgør en alvorlig trussel for stabiliteten i hele regionen. Det er bydende nødvendigt, at det internationale samfund tager sig af situationen, siger Fabius.

Hundredtusindvis af mennesker er sendt på flugt på grund af kampene, og flere meldes dræbt.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip