Obama jubler over sundhedsdom: En sejr for amerikanerne

Den amerikanske præsident er svært tilfreds med en dom torsdag fra landets højesteret, som siger god for de tilskud, der er kernen i hans sundhedsreform - Obamacare.

Barack Obama har i årevis kæmpet indædt for reformen, og dommen er derfor en stor politisk triumf for præsidenten.

- Det er en sejr for de hårdtarbejdende amerikanere landet over, hvis liv som følge af denne lov vil nyde fortsat større sikkerhed i en verden af økonomisk forandring, siger Obama fra Det Hvide Hus.

Han henviser til de millioner af amerikanere, som fremover for første gang får råd til sundhedsforsikringer, og som ville have mistet deres forsikring, hvis højesteret havde afvist tilskuddene.

- Amerika ville være gået i den forkerte retning, siger Obama.

Havde domstolen i Washington sagt nej til statstilskud til forsikringer, kunne omkring 7,5 millioner amerikanere have mistet deres hjælp inden for sundhedsreformen, da forsikringerne så ville blive for dyre for dem.

Det kunne have undermineret hele idéen med reformen.

Domstolen skulle afgøre en tvist om sprogbrugen i loven. Dommerne er nået frem til, at amerikanerne kan købe forsikringerne med statstilskud inden for sundhedsreformen.

Tilskuddet sker i form af et skattefradrag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge sundhedsloven skal de 50 amerikanske delstater oprette internet-markedspladser, hvor borgerne kan købe sundhedsforsikringer.

Imidlertid har en række stater afvist at gøre dette i protest mod loven. De mener, at Obama selv må oprette en sådan markedsplads, hvis han ønsker den.

Nu siger højesteret, at borgere i alle 50 stater har ret til at købe sundhedsforsikringer med offentlige tilskud, hvis en række forhold er opfyldt.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip