Obama kalder Taliban-leders død en milepæl for fred

admin

426 uger siden

|

23/05/2016

Dagens topnyheder

USA's præsident, Barack Obama, bekræfter, at Talibans leder i Afghanistan, Mullah Akhtar Mansour, er dræbt under et amerikansk luftangreb.

Han kalder det en vigtig milepæl i forsøget på at skabe fred i Afghanistan.

- Vi har fjernet en leder for en organisation, som er fortsat med planlægge og iværksætte angreb på amerikanske styrker og koalitionsstyrker, at føre krig mod det afghanske folk og at gå sammen med ekstreme grupper som al-Qaeda, lyder det i en erklæring fra præsidenten.

Taliban bekræftede søndag, at dets leder døde under et amerikansk droneangreb. Han befandt sig i en bil, som blev ramt af en fuldtræffer, og billeder viser, at bilen blev fuldstændig knust.

Mansour, som sidste år blev leder for Taliban efter en bitter magtkamp, blev dræbt lørdag i en fjern egn af den vestlige afghanske provins Baluchistan.

Obama, der er på et tre dage langt officielt besøg i Vietnam, konstaterer, at Mansour havde "nægtet seriøst at deltage i fredsforhandlinger og at stoppe volden, som har kostet et meget stort antal uskyldige mænd, kvinder og børn livet".

Kilder i Taliban oplyser, at der er indkaldt til et såkaldt shura - et rådsmøde - hvor der skal vælges en ny leder for de radikale islamister.

Obama opfordrer de tilbageværende ledere i Taliban til at møde op til fredsforhandlinger for at få afsluttet den blodige konflikt. Det er "den eneste ægte vej", siger han.

Drabet på Mansour er så vidt vides første gang, at USA er gået efter et så højt placeret medlem af Taliban i Pakistan.

Den pakistanske regering ser det som en krænkelse af landets suverænitet, at USA angriber mål inde i landet, og droneangrebet på Mansour kan belaste forholdet mellem de to lande.

I sin erklæring siger Obama, at amerikanske styrker vil fortsætte med at jage folk, der truer, også selv om de befinder sig på pakistansk jord.

/ritzau/AFP