Obama kritiserer Netanyahus splittende retorik

Det Hvide Hus i USA med præsident Barack Obama i spidsen er ikke begejstret for den måde, den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, har ført sig frem til sin sejr ved tirsdagens parlamentsvalg.

I den sidste del af valgkampen slog Netanyahu blandt andet fast, at der under hans ledelse ikke kommer nogen palæstinensisk stat, og at der slet ikke er noget at forhandle med palæstinenserne om på den front.

- USA og denne regering er dybt bekymret over den splittende retorik, som er et forsøg på at marginalisere arabisk-israelske borgere, siger Josh Earnest, talsmand for Det Hvide Hus, ifølge Reuters.

- Det underminerer de værdier og demokratiske idealer, som har været vigtige for vores demokrati, og som er en vigtig del af det, der binder USA og Israel sammen. Og jeg kan godt fortælle, at regeringen har tænkt sig at kommunikere disse holdninger direkte til israelerne, fortsætter talsmanden.

Ifølge The Guardian har Barack Obama endnu ikke lykønsket Benjamin Netanyahu med valgsejren, men det ventes at ske inden for de kommende dage.

Men Josh Earnest forklarer ifølge den britiske avis, at USA vil blive nødt til at revidere sin strategi i forhold til fredsprocessen i Mellemøsten, efter at Netanyahu er gået bort fra at ville have en demilitariseret palæstinensisk stat som del af en permanent fredsaftale.

Det Hvide Hus står dog fast på, at en tostatsløsning er vejen frem, hvis der skal skabes varig fred i området.

Formelt skal præsident Reuven Rivlin bede valgets sejrherre om at danne regering. Netanyahu, der leder Likud-partiet, har så 42 dage til opgaven, og umiddelbart ser det ud til, at han kan finde de nødvendige mindst 61 mandater blandt nationalistiske og religiøse partier.

/ritzau/

 

Dagens Gossip