Obama lancerer ny politik for gidselkriser

Præsident Barack Obama lancerede onsdag en ny amerikansk gidselpolitik på en pressekonference i Washington, hvor myndighederne i langt højere grad fremover vil tage hensyn til de pårørende til gidsler i udlandet.

- Men USA fastholder politikken med ikke at give indrømmelser til gidseltagere, siger den amerikanske præsident, som erkender, at myndighederne i nogle tilfælde har svigtet familierne til gidsler.

- Der har været tidspunkter, hvor regeringen på trods af alle gode intentioner, har svigtet dem. Jeg har lovet, at vi vil gøre det bedre fremover, siger den amerikanske præsident og tilføjer:

- Familier til gidsler bør ikke føle sig ignoreret eller chikaneret af regeringen og myndighederne. Regeringen må gøre alt, hvad der står i dens magt for at hjælpe.

Fremover vil myndighederne dele flere efterretninger med gidslers familier, og regeringen vil hjælpe med kommunikation.

Regeringen vil heller ikke retsforfølge familier, hvis de går med til at betale løsesum, selv om det strider mod USA's officielle politik.

Det Hvide Hus vil udnævne en særlig udsending for præsidenten, som skal have fokus på gidsler.

Det Hvide Hus offentliggjorde onsdag konklusionerne af en seks måneder lang undersøgelse af, hvordan regeringen har håndteret gidselkonflikter.

Mens undersøgelsen har stået på, har Obama holdt møder med blandt andre Diane Foley, der er mor til James Foley, som blev dræbt af Islamisk Stat. Obama har også mødtes med forældrene til et andet dræbt amerikansk gidsel, Steven Sotloff.

Især disse to gidseldrab, som blev filmet og offentliggjort på YouTube, har sat gang i debatten om USA's politik på området.

Obamas særlige sikkerhedsrådgiver for indenrigsanliggender og bekæmpelse af terror, Lisa Monaco, siger, at over 30 amerikanere for øjeblikket bliver holdt som gidsler uden for USA.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip