Obama lykønsker Iraks udvalgte: Det lover godt

Den amerikanske præsident, Barack Obama, brugte mandag noget af sin ferie på at vende situationen i Irak, hvor Haider al-Abadi er blevet udpeget til at forsøge at danne en ny regering og erstatte den siddende premierminister, Nuri al-Maliki.

Og umiddelbart er Obama godt tilfreds.

Han opfordrer Abadi til hurtigt at danne en "inkluderende" regering, der kan samle irakerne.

- I dag tog Irak et lovende skridt i den rigtige retning, lyder det fra præsidenten.

- Det nye lederskab har en vanskelig opgave i at genvinde borgernes tillid ved at være inkluderende og vise beslutsomhed, fortsætter Obama.

Ifølge præsidenten har USA også med succes bombet den militante gruppe Islamisk Stat i det nordlige Irak, ligesom at amerikanerne har intensiveret militær rådgivning til irakere og kurdere. I sidste uge gav Obama militæret tilladelse til at udføre luftangreb mod Islamisk Stat, som har drevet tusindvis af irakere på flugt.

Obama har talt i telefon med den mulige nye premierminister i Irak og lykønsket ham. Det er den irakiske præsident, Fouad Masoum, der tidligere mandag bad shiamuslimen Abadi danne regering.

Nuri al-Maliki, der har siddet på posten siden 2006, har hele tiden insisteret på, at han bør tage en tredje periode som premierminister.

Søndag rettede han skarp kritik mod præsident Masoum og anklagede præsidenten for at have brudt den irakiske forfatning.

Siden parlamentsvalget i april, hvor der ikke kom nogen klar afgørelse, har sunnimuslimer, kurdere og enkelte shiamuslimer opfordret Maliki til at træde tilbage og lade en anden tage magten.

Premierministeren, der har placeret shiamuslimer på politiske og militære topposter, er blevet beskyldt for at have marginaliseret landets sunnimuslimske befolkning og dermed bidraget til, at ekstremisterne fra Islamisk Stat har vokset sig større.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip