Obama når stor aftale med republikanere efter års kampe

To store problemer, som har truet med at sænke amerikansk økonomi, ser i sidste øjeblik ud til at være løst med et opsigtsvækkende kompromis mellem præsident Barack Obama og Kongressen.

Den afgående formand for Repræsentanternes Hus, republikaneren John Boehner, er gået med til en toårig budgetaftale og til at forlænge USA's låneloft frem til 2017.

Det kan afslutte fem års bittert opgør mellem præsidenten og republikanske ledere i Kongressen, hvis både Senatet og Repræsentanternes Hus støtter planen. Boehner siger, at Repræsentanternes Hus onsdag stemmer om aftalen.

- Det er en ansvarlig aftale, der betales for på en afbalanceret måde, ved at sikre at hedgefonde og børsfirmaer betaler de skatter, de skylder, og ved at skære milliarder af overflødige udgifter væk, hedder det i en erklæring fra Det Hvide Hus tirsdag.

USA rammer ind i låneloftet i næste uge, og hvis det ikke forlænges, vil USA ikke kunne betale sin regninger. Økonomer har advaret om, at det vil kaste verdensøkonomien ud i kaos.

Alligevel har en rabiat fløj af republikanere i Repræsentanternes Hus, som kalder sig Freedom Caucus, været klar til at gå planken ud og trække hele Det Republikanske Parti med sig for at forhindre, at låneloftet øges.

Den nye aftale, som blev indgået mandag aften mellem republikanere og demokrater i Kongressen og Det Hvis Hus, vil øge låneloftet og moderat øge budgettet i 2016 og 2017 med 80 milliarder dollar. Der vil blive afsat flere penge til militæret og sociale programmer.

Tea Party-bevægelsen og nu Freedom Caucus har haft så stor indflydelse på republikanernes politik i Repræsentanters Hus, at det nærmest har været umuligt at indgå aftaler med den demokratiske præsident.

Efter alt dømme var det årsagen til, at Boehner for nylig meddelte, at han trækker sig som formand for Repræsentanternes Hus.

Netmediet Politico skriver i en analyse, at aftalen mandag er Boehners gave til republikaneren Paul Ryan, som senere på ugen ventes at blive valgt som ny formand til Repræsentanternes Hus.

Den vil give Ryan det manøvrerum, som den rabiate fløj hos republikanerne aldrig gav Boehner.

- Boehner giver sin sandsynlige afløser en uvurderlig gave, som kan hjælpe med til at lette overgangen til magten, mener Politico.

USA indledte det nye budgetår 1. oktober. Men især modstand fra Freedom Caucus, der kræver enorme besparelser, gjorde, at det kun var muligt at forlænge budgettet til midten af december.

/ritzau/

 

Dagens Gossip