Obama nedlægger veto mod omstridt olierørledning

Olierørledningen Keystone XL bliver ikke til noget i denne omgang.

Det omdiskuterede projekt, der skulle transportere olie-tjæresand fra Canada til det sydlige USA, blev tirsdag mødt med et veto fra præsident Barack Obama.

Han afviste loven, få timer efter at den var sendt til underskrift hos ham i Det Hvide Hus.

Senatet vedtog efter flere ugers voldsom debat Keystone XL-projektet med 62 stemmer mod 36 i slutningen af januar. Ni demokrater stemte for sammen med republikanerne.

Tidligere i februar stemte Repræsentanternes Hus så om olierørledningen, og her vendte 270 medlemmer tommelfingeren opad, mens 152 stemte imod.

Republikanerne vedtog lovforslaget, fordi de ønsker at lægge pres på Obama og få ham til at acceptere det kontroversielle Keystone XL-projekt.

Lige siden demokraternes valgnederlag ved midtvejsvalget i november, der sikrede republikanerne flertal i begge Kongressens kamre, har det været ventet, at Obama vil bruge sin præsidentielle vetoret til at fastholde kerneelementer i sin politik.

Det gælder blandt over for klimapolitik, som han har gjort til en af sine mærkesager i sine sidste to år som præsident.

Miljøgrupper har i årevis protesteret mod projektet, og Barack Obama har tidligere meddelt, at han kun vil sige god for planen, hvis det kan dokumenteres, at rørledningen ikke bidrager til en stigning i udslippet af drivhusgasser.

Tilhængere af Keystone XL-projektet mener modsat, at en skrotning af olierørledningen vil belaste miljøet, fordi olien fra Canadas omstridte tjæresandsområder i provinsen Alberta så skal transporteres til USA på anden vis - eksempelvis med lastbil, jernbane, pramme eller tankskibe.

Præsidentens veto kan tilsidesættes, hvis to tredjedele stemmer imod ham i begge Kongressens kamre.

Den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, siger tirsdag aften, at republikanerne vil forsøge at annullere præsidentens veto allerede 3. marts.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip