Obama og Castro har indledt historisk møde

USA's præsident, Barack Obama, og Cubas præsident, Raul Castro, indledte lørdag aften dansk tid et møde med direkte samtaler.

Det oplyser journalister på topmødet.

Ved mødets begyndelse takkede Obama den cubanske leder for hans åbenhed.

Det er første gang i mere end 50 år, at præsidenterne fra de to lande formelt mødes og taler ansigt til ansigt.

Mødet finder sted i forbindelse med det panamerikanske topmøde i Panama City, hvor mere end 30 politiske ledere fra Nord- og Latinamerika er samlet.

Indholdet af lørdagens møde mellem Obama og Castro er ikke kendt.

Umiddelbart inden havde begge ledere talt under en plenumsession. Her sagde Obama, at ændringerne i den amerikanske Cuba-politik er "et vendepunkt for hele regionen".

Castro betegnede Obama som "en ærlig mand" og understregede, at Obama ikke skal holdes ansvarlig for en bundfrossen relation, der begyndte inden den amerikanske præsident selv blev født.

De to præsidenter hilste på hinanden sent fredag aften, hvor de udvekslede et håndtryk fuld af symbolik, mens andre nord- og latinamerikanske ledere så på.

Mødet lørdag er det foreløbige højdepunkt i de seneste måneders udvikling i relationen mellem de to lande, siden Obama og Castro meddelte 17. december, at de vil begynde at normalisere forholdene.

Sidste gang, en amerikansk præsident og en cubansk præsident mødte hinanden, var i 1956, tre år inden Fidel Castro - den nuværende præsidents bror - kom til magten i Cuba.

De to lande afbrød de diplomatiske forbindelser i 1961.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip