Obama og Merkel: Iran skal løse adskillige atomproblemer

Iran har fortsat adskillige knuder at binde op, før en international gruppe af lande vil indgå en aftale om landets atomprogram.

Den besked kommer efter en samtale fredag mellem den amerikanske præsident, Barack Obama, og den tyske forbundskansler, Angela Merkel.

Styret i Iran håber, at man omsider kan få en aftale for atomprogrammet, så Vesten vil lette på sanktioner og den internationale udstødelse, som de seneste år har bidraget til at tvinge landets økonomi i knæ.

- Iran skal træffe de nødvendige beslutninger om at løse en række resterende problemstillinger, hedder det i den fælles udtalelse fra de to politiske ledere ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Merkel og Obama siger, at de "ønsker en langsigtet løsning" på den mangeårige konflikt om det iranske atomprogram, som blev søsat i midten af det forrige århundrede med amerikansk hjælp.

Siden er amerikanernes forhold til Iran forværret betydeligt, og det kulminerede i 1979, da 52 amerikanske diplomater og statsborgere blev holdt som gidsler i Teheran i mere end et år.

Der er i løbet af fredagen kommet en stribe internationale meldinger fra gruppen af internationale lande, som forhandler med Iran i den schweiziske by Lausanne.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, har - også fredag - talt med sin amerikanske kollega, John Kerry.

Flere vestlige diplomater tæt på forløbet har også udtalt sig om forløbet, og det forlyder fra forhandlingslokalet i Schweiz, at "det bliver svært" at lande en aftale, hvis ikke Iran "rykker sig betydeligt de næste par dage."

Den internationale gruppe af lande, som forhandler med Iran er USA, Kina, Rusland, Storbritannien, Frankrig og Tyskland.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip