Obama og militære chefer drøfter strategien mod IS

Militære ledere for de godt 20 lande, der kæmper mod jihadisterne fra Islamisk Stat (IS), mødes tirsdag med præsident Barack Obama for at diskutere den amerikansk-ledede offensiv i Irak og Syrien.

Det sker på et tidspunkt, hvor deltagerne er under pres for at gøre mere.

Deltagerne ventes ifølge nyhedsbureauet AFP at tælle alle de europæiske medlemmer af koalitionen - det vil sige Danmark, Belgien, Frankrig, Tyskland, Italien, Spanien og Holland - samt Australien, Bahrain, Canada, Egypten, Irak, Jordan, Kuwait, Libanon, New Zealand, Qatar, Saudi-Arabien, Tyrkiet og De Forenede Arabiske Emirater.

- Obama vil deltage i et møde, der bliver ledet af den amerikanske forsvarschef, general Martin Dempsey, og hvor der blandt deltagerne er flere end 20 udenlandske forsvarschefer. Mødet gælder koalitionens indsats mod IS, siger kilder i Det Hvide Hus.

Meldingen om det ekstraordinære møde kommer, samtidig med at jihadisterne forsøger at tage kontrollen med den syriske by Kobani på grænsen til Tyrkiet.

Mødet, der blandt andet har Tyrkiet og Saudi-Arabien som deltagere, er planlagt til at finde sted på luftbasen Andrews uden for Washington.

Obama ønsker at få udviklet en strategi, som vil dæmme op for Islamisk Stats fremmarch i Syrien og Irak.

Mødet finder sted kun tre uger før det amerikanske midtvejsvalg, der i vid udstrækning opfattes som en folkeafstemning om den amerikanske præsidents ledelse og politiske resultater. Obama ønsker at gøre det klart, at han vil se IS nedkæmpet.

- Dette er et led i bestræbelser på at få opbygget koalitionen og styrke integrationen, så hvert lands kapacitet bliver taget med i den bredere strategi, siger Alistair Baskey, der er talsmand for Det Nationale Sikkerhedsråd i Det Hvide Hus.

Den republikanske senator John McCain, der er en fremtrædende kritiker af Obama, sagde søndag, at "Islamisk Stat vinder, og det gør vi ikke."

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip