Obama og Putin aftaler Syrien-samarbejde over telefon

Den russiske og den amerikanske præsident har søndag talt sammen over telefon og aftalt at samarbejde mere intensivt for blandt andet at få gennemført den våbenhvile i Syrien, som blev vedtaget på en sikkerhedskonference i München fredag.

Det oplyser det russiske præsidents kontor, Kreml, ifølge nyhedsbureauet Reuters søndag.

Våbenhvilen er sat til at begynde om en uges tid.

Efter telefonsamtalen udtaler Kreml, at både USA's Barack Obama og Ruslands Vladimir Putin gav en positiv evaluering af den årlige sikkerhedskonference i München.

- Der blev især udtrykt støtte til indsatser i forhold til våbenhvile og humanitær hjælp i Syrien, lyder det i udtalelsen.

Kreml tilføjer, at det under telefonsamtalen blev understreget, hvor vigtigt det er at etablere tætte arbejdskontakter mellem de to landes forsvarsministerier, så de "succesfuldt kan bekæmpe Islamisk Stat og andre terrororganisationer".

Ifølge Kreml talte Putin om vigtigheden af at danne en fælles front mod terror.

Det Hvide Hus har efterfølgende udsendt en udtalelse, hvor der står, at Obama især understregede over for sin russiske modpart, at Rusland nu bør spille en konstruktiv rolle i konflikten ved at stoppe sine luftangreb mod moderate oppositionsgrupper i Syrien.

Styret i Moskva har for nylig advaret mod at indsætte landtropper i Syrien, mens Tyrkiet og Saudi-Arabien netop overvejer at gribe ind i konflikten med en landoperation, når og hvis den USA-ledede koalition mod Islamisk Stat (IS) ønsker det.

Rusland støtter den syriske præsident, Bashar al-Assad, mens USA og dets allierede støtter syriske oprørsgrupper og en kurdisk milits i kampen mod IS.

I et interview til Euronews søndag sagde den russiske premierminister, Dmitrij Medvedev, at den syriske præsident, Bashar al-Assad, er det eneste legitime magtoverhoved i landet, og at hans afgang ville resultere i kaos.

Også situationen i Ukraine blev drøftet under telefonsamtalen mellem Putin og Obama.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip