Obama og Putin diskuterer fred i Syrien og Ukraine

Barack Obama og Vladimir Putin har onsdag over telefonen drøftet mulige fredsløsninger i Syrien, oplyser en talsmand i Det Hvide Hus.

De to præsidenter for USA og Rusland diskuterede "bestræbelserne på at finde en politisk overgangsløsning i Syrien", siger en talsmand for Obama.

- Både USA og Rusland har nationale interesser i, at det kommer til at ske, siger Josh Earnest.

Det fortæller Josh Earnest om bord på det amerikanske præsidentfly Air Force One.

Både USA og Rusland er militært involveret i konflikten i Syrien, hvor Rusland opererer på anmodning fra Syriens præsident, Bashar al-Assad.

Omvendt er USA's tilstedeværelse i landet ikke ønsket af Assad.

Amerikanerne støtter de moderate oprørere i landet, og amerikanske fly bomber den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat.

Russerne beskyldes - trods egne udmeldinger - for at skåne Islamisk Stat for bomber, mens russiske kampfly i stedet går efter andre oprørsgrupper.

Obama og Putin har også talt om den uafklarede situation i Ukraine, hvor der siden 2014 har været kampe og uro i den østlige del af landet.

Rusland har de seneste to år afvist beskyldninger om at spille en aktiv rolle i prorussiske separatisters krigshandlinger mod de ukrainske styrker i den tidligere sovjetrepublik.

- De brugte en betydelig del af samtalen på at diskutere nødvendigheden af, at russerne lever op til forpligtelser, som de påtog sig i Minsk, om at stoppe deres støtte til separatister, som destabiliserer Ukraine lige nu, siger Josh Earnest.

Med de russiske "forpligtelser" henviser talsmanden til en våbenhvile og fredsaftale, der blev indgået sidste år i den hviderussiske hovedstad, Minsk.

Ukraine og de prorussiske separatister indgik onsdag en ny våbenhvileaftale, som træder i kraft med øjeblikkelig virkning.

Den erstatter en aftale, der blev krænket, få timer efter den trådte i kraft i december.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip