Obama og Putin drøfter Ukraine og Islamisk Stat

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har torsdag været i telefonisk kontakt med sin amerikanske kollega, Barack Obama.

De to kom i samtalen ind på emner som situationen i Ukraine, behovet for at nedkæmpe den militante gruppe Islamisk Stat (IS) samt atomforhandlingerne med Iran, oplyser Det Hvide Hus i en meddelelse.

De to lande er del af den såkaldte 5+1 gruppe af lande, der forsøger at få en aftale på plads med Iran om landets atomprogram.

Rusland og USA er også enige om, at det af hensyn til stabiliteten i Mellemøsten er nødvendigt at få sat en stopper for Islamisk Stats fremfærd i Syrien og Irak.

Derimod er situationen i det østlige Ukraine et stridspunkt, og Barack Obama gjorde det i samtalen med Putin klart, at Rusland er nødt til at trække alle soldater og militærudstyr ud af nabolandet og leve op til sine løfter i våbenhvilen.

- Præsident Obama gentog nødvendigheden af, at Rusland opfylder dets forpligtelser i henhold til Minsk-aftalerne. Heriblandt at russiske styrker og udstyr bliver fjernet fra ukrainsk territorium, hedder det i meddelelsen fra Washington.

USA og EU har indført flere former for sanktioner over for Rusland på baggrund af en påstand om, at Rusland er med til at underminere Ukraines selvstændighed ved at støtte prorussiske oprørere. Rusland har svaret igen med handelssanktioner.

Hjulpet på vej af Tyskland og Frankrig indgik Rusland og Ukraine tidligere i år en aftale om, at stridighederne i det østlige Ukraine skulle ophøre. Men der er fortsat jævnligt meldinger om kampe i området.

Parterne mødtes i Hvideruslands hovedstad, Minsk.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip