Obama om Ferguson-uro: Det er et amerikansk problem

At sætte ild til en bil har aldrig skabt forandringer til det bedre, og det vil heller ikke ske i Ferguson, hvor uroligheder er brudt ud, efter at en storjury har afvist at rejse tiltale mod den betjent, der skød og dræbte den 18-årige Michael Brown.

Det siger USA's præsident, Barack Obama, i en tale i Chicago tirsdag aften lokal tid. Samtidig slår han fast, at raceuroen ikke er et problem isoleret til Ferguson i delstaten Missouri.

- Frustrationerne, som vi har været vidner til, handler ikke om en enkeltstående episode. De er dybt forankrede i mange lokalsamfund, hvor mange har en anden hudfarve end hvid. Her har mange en oplevelse af, at loven ikke altid håndhæves ens for alle eller retfærdigt, siger han og tilføjer:

- Vi ved, at når vi har en politistyrke, der afspejler det samfund, som den arbejder for, gør det en forskel. Vi ved, at når der er gennemsigtighed, så gør det en forskel. Vi skal arbejde by for by, delstat for delstat hen over landet. For problemet er ikke et Ferguson-problem. Det er et amerikansk problem.

Præsidenten er dybt skuffet og bekymret over, at St. Louis-forstaden natten til tirsdag blev rystet af de hidtil mest voldsomme optøjer i kølvandet på juryens kendelse, da demonstranterne ignorerede præsidentens appel om fredelige demonstrationer.

Tirsdag morgen lokal tid sagde politiet, at ingen var blevet dræbt, men 61 personer var anholdt. Flere hundrede mand fra Nationalgarden bliver derfor nu sat ind af Missouris guvernør Jay Nixon for at håndtere situationen efter en nat med plyndringer og adskillige ødelagte forretninger.

- Intet godt kommer ud af destruktive handlinger. Jeg har aldrig set noget godt komme ud af, at en bil bliver brændt af. Forandringer sker, når folk stemmer, når de organiserer sig og ser på, hvad er den bedste løsning for et problem. Det er sådan, at man bevæger sig fremad, siger Barack Obama.

Han opfordrer amerikanerne til at være "konstruktive" ved at gå i dialog med hinanden og debattere racespændinger og politistyrkens rolle i disse.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip