Obama på historisk udflugt før EU-USA topmøde

Få timer før USA's præsident, Barack Obama, skriver historie ved at besøge Bruxelles for første gang, mærker han selv historiens vingesus på en mark cirka 100 kilometer fra EU-hovedstaden.

Det er ikke en hvilken som helst mark, præsidenten betræder onsdag formiddag. Det er Flanders Fields, hvor hundredtusinder af soldater mistede livet i blodige kampe og i kummerlige skyttegrave under Første Verdenskrig.

På Flanders Fields ligger der en amerikansk kirkegård, hvor Obama vil lægge en krans. På kirkegården står rækker af hvide kors plantet til minde om den amerikanske 91. division, som kæmpede fra den 20. oktober til 11. november 1918.

Obamas besøg på slagmarkerne er godt timet med, at det i år er hundrede år siden, at drabet på den østrig-ungarske tronfølger, ærkehertug Franz Ferdinand, i Sarajevo satte gang i det, der skulle føre til Første Verdenskrig.

Derudover er Barack Obama i Belgien for at mødes med EU's chefer for første gang.

EU-præsident Herman Van Rompuy og formand for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso, tager imod Obama lidt over middag i en af EU's institutionsbygninger, Justus Lipsius.

Det er forventet, at de tre magtfulde mænd over frokost vil diskutere krisen i Ukraine og de næste skridt, som EU og USA eventuelt vil tage over for den russiske præsident, Vladimir Putin.

Både EU og USA har varslet tunge økonomiske sanktioner, som vil ramme flere vigtige sektorer i Rusland, hvis Putin optrapper konflikten i Ukraine. Obama har tidligere på ugen udtrykt stor bekymring over russiske tropper langs grænsen til det østlige Ukraine.

Ud over krisen i Ukraine vil Barack Obama, Van Rompuy og Barroso drøfte den kommende frihandelsaftale (TTIP) mellem USA og EU samt datasikkerhed, som er blevet et stort emne efter flere afsløringer af amerikansk efterretningsaktivitet i EU.

Obama skal efter mødet med Van Rompuy og Barroso mødes med Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. Stedet for mødet bliver holdt hemmeligt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip