Obama: Pause i fredsforhandlinger er måske en god idé

Fredsforhandlingerne mellem Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre er suspenderet, og det er måske det, der skal til for at finde frem til de nødvendige kompromiser.

Det mener USA's præsident, Barack Obama.

- Der kommer et tidspunkt, hvor det bare er nødvendigt at tage en pause, så begge parter kan se på alternativer, siger Obama fredag under sit besøg i Sydkorea.

Onsdag annoncerede organisationen Hamas og PLO, der rummer Hamas' rivaler, Fatah-bevægelsen, at en enhedspagt er blevet indgået. Samarbejdet indebærer blandt andet, at de to parter danner en fælles regering inden for fem uger.

Hamas står på EU's terrorliste, og gruppen anerkender ikke Israels ret til at eksistere.

Enhedspagten fik Israel til at suspendere fredsforhandlingerne, hvor USA er mægler.

Barack Obama kalder palæstinensernes træk for "ikke hjælpsom" for processen og siger, at begge parter har kompliceret processen det seneste tid og gjort det svært at nå en fredsaftale.

- Det, vi ærlig talt ikke har set, er en politisk vilje til at tage svære beslutninger, og det er tilfældet for begge sider af konflikten, siger præsidenten.

Barack Obama understreger, at fredsforhandlingerne er den "eneste dør" både Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre har til rådighed, hvis den årtier-lange konflikt, skal løses. Derfor forventer han heller ikke, at der kommer fred i regionen i den nærmeste fremtid.

- Vi vil fortsætte med at opfordre begge parter til at komme ind af døren. Forventer jeg, at de vil komme ind af døren i næste uge, næste måned eller sågar de næste seks måneder? Nej, siger Obama.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip