Obama: Pot-rygning er ikke farligere end alkohol

Et nyt kapitel er ved at blive indledt i USA's kultur omkring euforiserende stoffer.

Enkelte delstater har lempet deres marijuana-lovgivning, og den amerikanske præsident hopper nu med på bølgen.

Barack Obama kalder potrygning "en dårlig idé", men det er ikke farligere end alkohol, fastslår præsidenten.

- Som det er blevet dokumenteret, så røg jeg pot som ung, og jeg ser det som en dårlig vane og en last - ikke meget anderledes end de cigaretter, som jeg røg som ung og en stor del af mit voksne liv, lyder det fra Obama.

- Jeg tror ikke, at det er mere skadeligt end alkohol, siger præsidenten til magasinet The New Yorker.

Han har dog sagt til sine døtre, at det er "en dårlig idé, spild af tid og ikke særlig sundt", lyder det.

Ifølge præsidenten har fattige sorte og latinamerikanske børn og unge større risiko for at komme i fængsel for at ryge marijuana end hvide amerikanere med flere penge på lommen.

Set i det lys er præsidenten glad for legaliseringen af marijuana i delstaterne Colorado og Washington.

- Det er vigtigt for samfundet ikke at stå i en situation, hvor en stor del af befolkningen på et eller andet tidspunkt har brudt loven, og hvor kun få udvalgte blive straffet, siger Obama.

Colorado og Washington er ved at skabe et rekreativt marked, hvor de lokale myndigheder vil føre tilsyn med dyrkning, distribution og markedsføring af marijuana.

Det lovlige salg af marijuana trådte i kraft fra årsskiftet i Colorado, og Washington ventes at følge efter i løbet af 2014. Obama kalder det et udfordrende "eksperiment".

- De, som hævder, at legalisering af marijuana er et universalmiddel, og at det løser alle sociale problemer, overdriver sandsynligvis, mener præsidenten.

Cannabis er fortsat ulovligt i henhold til den føderale lovgivning, men Obama-administrationen har givet delstaterne lovning på, at de selv må lovgive på området.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip