Obama præsenterer USA's nye forsvarsminister

admin

|

05/12/2014

Dagens topnyheder

Præsident Barack Obama præsenterer ved en ceremoni i Det Hvide Hus Ashton Carter som USA's nye forsvarsminister.

Han afløser republikaneren Chuck Hagel på posten.

Den 60-årige Carter var fra 2009 til 2013 viceforsvarsminister.

- Carter anses med rette som en af vores fremmeste ledere for national sikkerhed, siger Obama om sin demokratiske partifælle.

Han påpeger Carters "strategiske perspektiv og tekniske viden" som hans force.

Den nye forsvarsminister lover præsidenten, at han vil give uvildig strategisk rådgivning.

Carter har via sin erfaring fra forsvarsministeriet et stort kendskab til de internationale konflikter, USA aktuelt er involveret i, og han har stort kendskab til forsvarets materielbehov og de fremtidige teknologiske muligheder for at føre krig.

Fra 2011 var han viceforsvarsminister for operative anliggender. Det gav ham et direkte ansvar for et budget på 600 milliarder dollar og de 2,4 millioner mennesker, der er ansat i forsvaret.

Det republikanske flertal i Senatet ventes ikke at lægge sig på tværs. Senatet skal godkende præsidentens valg af forsvarsminister.

Hagel blev af præsident Obama udpeget til øverste chef for Pentagon i begyndelsen af 2013, og hans vigtigste opgave dengang var at bringe de amerikanske soldater hjem fra Afghanistan.

Situationen ændrede sig imidlertid totalt med udviklingen i Syrien og Irak, og det tog yderligere fart i Mellemøsten, efter at Islamisk Stat henrettede flere amerikanske gidsler og offentliggjorde disse henrettelser på video.

Årsagen til, at Hagel måtte trække sig, er angiveligt netop interne uenigheder i forsvarsministeriet om indsatsen imod Islamisk Stat.

/ritzau/