Obama presser G20-vært med klimamilliarder til fattige

USA's præsident, Barack Obama, er sandsynligvis en populær mand i klimakredse i disse dage.

Forleden annoncerede han nye mål for de amerikanske CO2-udledninger, og lørdag mødte Obama op til weekendens G20-møde i Australien med et løfte om at give fattige lande økonomisk hjælp til at håndtere klimaskabte udfordringer.

- Sammen med andre nationer, som har lovet støtte, vil vi hjælpe sårbare samfund med systemer, der tidligt kan varsle (om naturkatastrofer, red.), stærkere værn mod stormfloder og infrastruktur, der er modstandsdygtigt (over for effekter af klimaforandringer, red.), siger Obama ved G20-mødets første dag i Brisbane.

- Vil vil hjælpe landmænd med at plante mere holdbare afgrøder. Vi vil hjælpe udviklingsøkonomier med at nedbringe deres kulstofforurening og investere i ren energi, tilføjer han.

Timingen af Obamas grønne meddelelse om at støtte Green Climate Fund kan lægge pres på den australske premierminister Tony Abbott, der er vært for topmødet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Abbott har tidligere udtalt sig skeptisk om forskning, der viser, at det globale klima af menneskeskabte årsager er under hastig forandring. Han beskrev engang klimavidenskab som "absolut lort" og håber tilsyneladende på, at emnet ikke kommer til at spille en større rolle under topmødet.

Premierministeren sagde således lørdag - inden samtalerne for alvor går i gang med de forsamlede ledere - at han håber på, at man kan holde sig til den officielle dagsorden om at sætte mere gang i den globale økonomi og skabe flere arbejdspladser.

Men alle er selvfølgelig velkommen til at bringe andre emner op, tilføjede den borgerlige regeringsleder.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, er blandt deltagerne og flere kommentatorer mener, at weekendens drøftelser i højere grad vil komme til at dreje sig om krisen i Ukraine, og muligvis også klimaspørgsmål, end økonomi.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip