Obama: Rammeaftale om atomprogram er historisk

Rammeaftalen om Irans atomprogram beskrives verden over som historisk, men den amerikanske præsident, Barack Obama, advarer torsdag om, at verden holder øje med Tehran for at sikre sig, at præstestyret lever op til dets forpligtigelser.

Det sagde han på et pressemøde foran Det Hvide Hus kort efter, at de såkaldte P5+1 lande er nået frem til en såkaldt rammeaftale for, hvordan en endelige aftale skal se ud.

Den skal ifølge Iran udfærdiges inden 30. juni.

- I dag har USA sammen med dets allierede opnået en historisk forståelse med Iran, som - hvis det gennemføres fuldt ud - vil forhindre det (Iran, red.) i at få atomvåben.

- Hvis denne rammeaftale bliver til en endelig, omfattende aftale, vil vi opnå en mere sikker verden, siger den amerikanske præsident.

- Hvis Iran snyder, vil verden vide det, siger Barack Obama med henvisning til, at Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, skal overvåge Irans atomkapaciteter.

Det er endnu sparsomt med oplysninger om, hvad atomforhandlingerne i Lausanne, Schweiz, konkret er endt med.

Atomforhandlingerne har været undervejs i 12 år mellem Iran og Vesten, som længe har frygtet, at Iran i virkeligheden håber at kunne bygge en atombombe.

Til gengæld for en begrænsning af Irans atomprogram bliver sanktionerne fra det internationale samfund lempet, lyder det.

- Det internationale samfund har aftalt at lempe nogle af sanktionerne fra os selv og fra FN's Sikkerhedsråd. Hvis Iran krænker aftalerne, kan sanktionerne genindføres umiddelbart efter.

- Lad mig understrege, vores arbejde er endnu ikke færdigt, siger Barack Obama.

Denne omgang af atomforhandlinger har stået på i otte dage og har flere gange varet til ud på natten.

Den rammeaftale, som parterne er blevet enige om i Schweiz, danner grundlag for en endelig aftale, som skal udfærdiges inden 30. juni.

/ritzau/

 

Dagens Gossip