Obama-regeringen stopper arktiske olieboringer

Få uger efter at oliegiganten Shell droppede planerne om at bore efter olie i det arktiske Alaska, har USA's regering nu besluttet at aflyse salget af nye borelicenser i havet nord for Alaska i 2016 og 2017.

Det er betyder en de facto stop for olieefterforskning i den amerikanske del af Arktis og er en fantastisk sejr for det sårbare arktiske miljø, klimaet og de millioner af mennesker, der har kæmpet for denne beslutning, skriver Greenpeace i en pressemeddelelse.

- I årevis har mennesker over hele verden kæmpet for at få USA til at standse arktiske olieboringer, og nu bærer arbejdet frugt, siger Jon Burgwald, arktisansvarlig i Greenpeace.

- Beslutningen om at droppe salget af nye borelicenser i Arktis er en vigtig delsejr i beskyttelsen af Arktis. Næste skridt er at sprede stoppet for olieboringer til hele Arktis og gøre beslutningen permanent.

Mens det sårbare miljø i Arktis foreløbigt kan ånde lettet op, fortsætter oliejagten andre steder i Arktis - blandt andet i havet ud for Grønland.

Nu er tiden kommet til, at også de grønlandske olieplaner må droppes, mener Greenpeace.

- De seneste begivenheder viser med al tydelighed, at arktiske olieboringer er så risikable og med så lidt fremtid, at olieselskaber bakker ud og regeringer trækker stikket, Jon Burgwald.

- Arktiske olieboringer er på retræte, og nu må også Grønlands regering være med til at beskytte miljøet og standse oliejagten.

Oliegiganten Shell indstillede omstridte olieboringer og olieefterforskning i Alaska, fordi det ikke er lykkedes at gøre tilstrækkeligt store fund af gas og olie.

Det britisk-hollandske energiselskab oplyste den gang, at dets brønd i Chukchi Havet ud for Alaskas nordvestlige kyst ikke indbyder til yderligere udforskning, og selskabet tilføjer, at man nu indstiller aktiviteterne i havet ud for den amerikanske delstat.

/ritzau/

 

Dagens Gossip