Obama: Rusland kan ikke bombe sig til fred i Syrien

USA's præsident, Barack Obama, advarer fredag Rusland om, at det ikke vil være muligt at bombe sig til en fredelig løsning i Syrien, og han gentager sit udsagn om, at støtten til Syriens præsident, Bashar al-Assad, vil brase sammen.

Præsidenten udtaler sig, efter at amerikanske og russiske militærfolk er nået frem til en foreløbig aftale om at undgå konflikter i luften over Syrien. Obama siger videre, at der ikke har været nogen møder om en fælles strategi.

- De vil ikke være i stand til at bombe sig til en fredelig løsning inden for Syriens grænser, siger Obama på et fælles pressemøde med Sydkoreas besøgende præsident, Park Geun-Hye.

Obamas udtalelser falder, efter at Rusland har optrappet sine bombetogter til støtte for Assad, og amerikanske myndigheder oplyser, at op mod 2000 iranske og iransk støttede styrker hjælper regeringssoldater med en offensiv i nærheden af Aleppo.

Den amerikanske præsident siger, at iranerne bare har optrappet det, de har gjort de seneste fem år, ligesom russerne gør det.

- Deres grundlæggende teori om, hvordan situationen i Syrien skal løses, har ikke fungeret og vil aldrig komme til det. Oprindeligt foretrak de at sende våben og penge til Assad, så han selv kunne slå oprøret ned, siger præsident Obama.

- Da det ikke virkede, dirigerede russerne Hizbollah ind for at støtte det syriske regime, ligesom de sendte nogle af deres egne militære rådgivere, og det fungerede heller ikke, siger han og fortsætter:

- Nu er Rusland rykket ind, og Iran agter at sende flere folk, men det kommer heller ikke til at fungere, fordi de forsøger at afstive et regime, som i et markant flertal af syrernes øjne ikke er legitimt.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip