Obama: Rusland skal droppe sit hokuspokus

En våbenhvile i Ukraine kan kun være effektiv, hvis Rusland holder op med at foregive, at det ikke er en del af konflikten.

Det siger USA's præsident, Barack Obama, under et besøg i Nato-landet Estland, hvor regeringen frygter en dag at blive mål for et aggressivt Rusland.

Ukraines præsident sagde tidligere onsdag, at han har indgået en våbenhvileaftale med Rusland, men det blev kort efter benægtet af præsident Vladimir Putins talsmand, der konstaterede, at en våbenhvile kun kan indgås med de prorussiske oprørere i Ukraine.

Obama siger, at Rusland skal høre op med at sende russiske soldater og militært udstyr ind i Ukraine.

- Ingen realistisk politisk løsning kan nås, hvis Rusland i realiteten siger, at vi fortsætter med at sende kampvogne og soldater og våben og rådgivere ind under dække som separatister, og at den eneste mulige løsning er, hvis Ukraine afstår sit territorium eller det suverænitet, påpeger han.

Rusland nægter, at det har sendt soldater og militært udstyr ind i det overvejende russisk-talende østlige Ukraine, men vestlige medier og Nato har bekræftet, at der er en vis trafik af soldater og våben hen over grænsen.

Obama kom til Estlands hovedstad, Tallinn, onsdag og fortsætter til Wales, hvor han skal deltage i Nato's topmøde.

Besøget i Estland skal forsikre de tre baltiske lande, der er tidligere sovjetrepublikker, at USA vil være en garant for deres sikkerhed. De tre lande har betydelige russiske mindretal.

De tre lande er beskyttet af Nato-traktaten, som siger, at et angreb på ét land er et angreb på alle medlemslandene.

En af bekymringerne er, at Putin vil udnytte de russiske mindretal til at destabilisere de baltiske republikker.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip