Obama skubber indvandringsreform til efter midtvejsvalg

En indvandringsreform er et af de helt store emner i amerikansk politik, men lørdag besluttede præsident Barack Obama, at han ikke vil røre på sig, før midtvejsvalget i november er overstået.

Meddelelsen kom dagen efter, at Obama fortalte journalister, at han overvejer at iværksætte en reform uden om Kongressen.

Han konstaterede, at han ville skride til handling "ret snart".

En embedsmand, der ledsager Obama i flyet hjem fra Natos topmøde i Wales, siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at det ville være skadeligt at foreslå en reform inden valget.

- På grund af Republikanernes ekstreme politisering af dette spørgsmål, så mener præsidenten, at det vil være skadeligt for selve den politiske plan og for de langsigtede udsigter til en gennemgribende indvandringsreform at bebude regeringens indgreb før valget, siger han.

Reformen vil kunne sikre, at en del af de op mod 11 millioner illegale indvandrere fra Latinamerika får legalt ophold i USA.

Demokrater, der kæmper for at sikre genvalg i konservative stater ved midtvejsvalget 4. november, har opfordret Obama til ikke at tage initiativer inden valget, der vil fyre op under konservative vælgere. Det gælder navnligt i forhold til en indvandringsreform.

Men når valget er overstået, vil Obama ifølge sine embedsmænd sætte sig igennem og gennemføre en reform, som den fastlåste kongres har skændtes om i flere år. Han vil ikke vente på kongrespolitikernes godkendelse.

Republikanerne er delt i spørgsmålet. En moderat gruppe er enig med præsidenten om en indvandringsreform, men de overtrumfes af den mere talstærke konservative fløj samlet omkring Tea Party-bevægelsen, der er indædt modstander.

Ved at sige nej til en reform risikerer partiet at blive endnu mere upopulær blandt vælgere af latinamerikansk afstamning, som i dag er den næststørste vælgergruppe i USA og den hurtigst voksende.

/ritzau/

 

Dagens Gossip