Obama til vrede Republikanerne: Jeg er i min gode ret

USA's præsident, Barack Obama, slår i en tale til nationen fast, at han er i sin fulde og gode ret til at gennemføre en immigrationsreform uden om Kongressen.

- Jeg har som præsident den lovmæssige hjemmel til at tage disse skridt, som vil gøre vores immigrationssystem mere fair, siger han i talen, der blev holdt torsdag aften lokal tid i Det Hvide Hus.

Med sin plan vil Obama sikre, at omkring fem millioner illegale indvandrere kan få midlertidig opholdstilladelse og dermed ikke står til at blive smidt ud af landet.

Partierne i Kongressen har ikke kunnet blive enige om en reform på området, og nu truer Republikanerne præsidenten med bål, brand og retssager.

- Det er simpelthen ikke sådan, at vores demokrati fungerer, siger Republikanernes flertalsleder i Repræsentanternes Hus, John Boehner.

- Præsidenten har tidligere sagt, at han ikke er nogen konge eller kejser, men han opfører sig alligevel som en, siger Boehner i en meddelelse, der blev sendt ud få minutter før Obamas tale.

Blandt de republikanske kongresmedlemmer har flere foreslået, at Kongressen, hvor Republikanerne sidder tungt på flertallet, ikke godkender statens budgetter.

Dermed vil det amerikanske statsapparat blive lukket ned på samme måde, som det skete i 16 dage for cirka et år siden, hvor nationalparker blevet lukket for offentligheden, og tusindvis af offentligt ansatte ikke kunne møde på arbejde.

Barack Obama afviser, at han giver de illegale indvandrere "amnesti", som Republikanerne har kaldt det.

- Det ville være amnesti, hvis jeg ikke gjorde noget og efterlod det fejlslagne system, som det er.

- Til de medlemmer af Kongressen, som betvivler mine beføjelser til at gøre vores immigrationssystem bedre eller stiller spørgsmål ved, om jeg har ret til at handle, hvor Kongressen har tøvet, har jeg én ting at sige: Vedtag en lov, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip