Obama: Udfordrende tid for Nato

USA's præsident, Barack Obama, sender en opfordring til Rusland om at droppe al aggression i Ukraine efter tirsdagens møde med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

- Vi havde mulighed for at drøfte Ukraine og den stadig mere aggressive holdning, Rusland har indtaget, og vi har fået bekræftet, at Nato er hjørnestenen.

- Ikke bare når det gælder den transatlantiske sikkerhed, men på mange måder også en hjørnesten for global sikkerhed, siger Obama på en pressekonference med Stoltenberg efter mødet i Det Hvide Hus.

De to ledere opfordrer begge parter i den ukrainske konflikt til at overholde våbenhvileaftalen, der blev indgået i Hvideruslands hovedstad, Minsk, tidligere på året.

Begge understreger, at Nato fortsat vil være på Ukraines side.

Obama siger, at Nato befinder sig midt i en "udfordrende og vigtig tid" med konflikt i både Ukraine og Mellemøsten, hvor Islamisk Stat har indtaget store dele af Syrien og Irak.

Obama fremhæver, at samtlige 28 lande deltager i koalitionen mod Islamisk Stat i Irak og understregede, at USA fortsat vil arbejde tæt sammen med de øvrige Nato-lande i kampen mod Islamisk Stat og i et forsøg på at løse udfordringer i Libyen.

Stoltenberg siger på pressemødet, at forsvarssamarbejdet mellem Europa og USA er vigtigere end nogensinde på grund af "udfordringer fra øst og syd".

Han understreger, at Nato er i gang med at styrke beredskabet på en række fronter.

- Det er den største forstærkning af kollektivt forsvar siden afslutningen af den kolde krig, siger Stoltenberg.

- Vi opstiller også kommando- og kontrolenheder i alle de østlige, allierede lande for at understrege, at Nato er til stede og klar til at forsvare alle vores allierede.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip