Obama: USA er klar til nådesløs indsats mod Islamisk Stat

USA's præsident, Barack Obama, vil natten til torsdag love den amerikanske befolkning i en tv-transmitteret tale, at han vil gå efter at ramme Islamisk Stat med luftangreb, "hvor end de befinder sig".

Det viser et uddrag af talen, som Det Hvide Hus har offentliggjort forud for talen klokken 03.00 dansk tid.

Dermed tyder meget på, at USA også vil begynde at angribe Islamisk Stat i Syrien fra luften. Hidtil har de amerikanske luftangreb angreb været begrænset til Irak.

Præsident Obama vil samtidig understrege, at der ikke vil blive indsat kampsoldater på jorden i Irak og Syrien.

- Det vil ikke involvere amerikanske soldater, der skal kæmpe på udenlandsk jord. Denne anti-terrorisme-indsats vil ske gennem en stabil, nådesløs indsats for at tilintetgøre Isil (Islamisk Stat, red), hvor end de befinder sig ved at anvende vores magt fra luften og ved at støtte vores allieredes soldater på jorden, lyder det i talen fra Obama.

Den nye irakiske regering kommer ifølge talen til at spille en nøglerollen i kampen mod Islamisk Stat, lyder det fra den amerikanske præsident, der også er øverstkommanderende for militæret.

- I aften - med en ny irakisk regering på plads, og kommende konsultationer med allierede i udlandet og Kongressen herhjemme - kan jeg offentliggøre, at USA vil lede en bred koalition, der vil nedkæmpe denne terrortrussel.

- Vores mål er klart: Vi vil nedbryde, og i sidste ende ødelægge Isil (Islamisk Stat, red.) gennem en omfattende og vedvarende strategi mod terror, siger Obama.

Talen holdes aftenen forinden årsdagen for terrorangrebet på USA den 11. september 2001, men Obama gør det i talen klart, at hans krig mod terror vil adskille sig væsentligt fra den, som hans forgænger på præsidentposten, George W. Bush, førte i Irak og Afghanistan.

- Det amerikanske folk skal forstå, hvordan denne indsats vil være anderledes end krigene i Afghanistan og Irak. Den vil ikke involvere kampsoldater på udenlandsk jord, lyder det.

Danmark er blandt de 10 lande, der har dannet en såkaldt international kernekoalition, der skal bekæmpe Islamisk Stat.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip