Obama: USA hejser igen flaget over ambassade i Cuba

USA's udenrigsminister, John Kerry, rejser senere på sommeren til Cuba for at hejse det amerikanske flag ved ambassaden i Cuba, siger den amerikanske præsident, Barack Obama.

Han bekræfter i en udtalelse onsdag, at de diplomatiske forbindelser med Cuba genetableres.

- For et år siden syntes det umuligt, at USA igen ville hejse vores flag, Stars and Stripes, over en ambassade i Havana, siger Obama fra Rosenhaven ved Det Hvide Hus.

Samtidig beder præsidenten USA's kongres om at ophæve årtiers handelsembargo mod Cuba i forbindelse med "dette historiske skridt fremad".

- Det er et valg mellem fremtiden og fortiden, siger Obama og tilføjer, at genåbningen af ambassader i de to lande markerer "et nyt kapitel i forholdet til vores naboer".

Flere medier skriver onsdag, at genåbningen af den amerikanske ambassade i Cuba vil finde sted 20. juli.

Onsdag udvekslede Barack Obama og Raul Castro breve. I sit brev fremhæver Obama det gensidige ønske om at udvikle et bedre forhold landene imellem.

- I forbindelse med denne beslutning er USA tilskyndet af de gensidige intentioner om at udvikle et respektfuldt og samarbejdsvilligt forhold mellem vor to folk og regeringer, skriver han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge en talsmand fra Det Hvide Hus forventes det, at der vil være stærk opbakning blandt både demokrater og republikanere i kongressen til at løfte handelsembargoen mod Cuba.

Hvis embargoen løftes, vil det være første gang siden 1961, der kan handles mellem de to lande.

Stridighederne mellem USA og Cuba startede den 1. januar 1959, da Fidel Castro med sine guerillakrigere tog magten fra den daværende cubanske præsident, Fulgencio Batista, som var støttet af USA.

Krisen toppede, da amerikanerne i 1962 opdagede sovjetiske missiler placeret i Cuba.

/ritzau/

 

Dagens Gossip