Obama: USA sætter ikke slutdato på militær indgriben

USA's præsident, Barack Obama, vil ikke sætte en slutdato på, hvor længe den amerikanske militære indgriben mod islamister i Irak skal vare.

- Jeg vil ikke give en nærmere tidshorisont, for som jeg har sagt fra starten, at ligegyldigt hvor amerikansk personel og installationer er truet, så er det min pligt og mit ansvar som øverstkommanderende at sikre, at de er beskyttet, siger han.

Han henviser til USA's konsulat i Erbil i den kurdiske region og USA's ambassade i Bagdad og siger, at den militære indsats er et "langsigtet projekt", der kan vare måneder.

USA gennemførte fredag sine første flyangreb mod de sunnimuslimske ekstremister fra organisationen Islamisk Stat, der har indtaget store områder i det nordlige og vestlige Irak.

I en erklæring foran Det Hvide Hus lover han, at USA fortsat står klar til at sikre humanitær hjælp til de mange tusinde, der er flygtet fra Islamisk Stat og har søgt tilflugt på bjerget Sinjar.

Obama fortæller, at han har talt i telefon med Frankrigs præsident, François Hollande, og Storbritanniens premierminister, David Cameron, og de har givet tilsagn om humanitær hjælp til de irakere, der er i nød.

Vigtigst er det, at der dannes en bred regering i Bagdad, som vil være i stand til at bekæmpe Islamisk Stat, konstaterer han.

- Jeg tror, at dette er et alarmsignal for mange irakere inde i Bagdad, som indser, at vi er nødt til at gentænke, hvordan vi ordner sagerne, hvis vi skal holde landet sammen.

USA har ikke lagt skjul på, at man gerne snarest ser premierminister Nuri al-Maliki afløst af en mere inkluderende leder. Shiamuslimen Malika er blevet beskyldt for at have marginaliseret landets sunnimuslimske befolkning og dermed bidraget til, at den sunnimuslimske Islamiske Stat har fået frit spil.

Titusinder af kristne og medlemmer af den religiøse minoritet yazidierne er flygtet fra de islamistiske oprørere, der har truet med at dræbe dem.

Obama understreger, at det næste skridt bliver etableringen af en sikkerhedskorridor, så yazidierne kan bringens sikkert ned fra Sinjar.

/ritzau/

 

Dagens Gossip