Obama: USA vil genåbne ambassade i Cuba

USA, der ikke har haft diplomatiske forbindelser med Cuba siden 1961, er parat til at etablere fulde diplomatiske forbindelser og åbne en ambassade i den cubanske hovedstad, siger præsident Barack Obama i en tale i Det Hvide Hus i Washington.

Han kalder den historiske ændring i Cuba-politikken for et nyt kapitel. Han konstaterer, at USA's uforsonlige isolationspolitik over for Cuba ikke har haft nogen nævneværdig effekt, da meget få andre lande har fulgt amerikanerne.

- Nu vil vi normalisere forholdet og indlede et nyt kapitel, siger Obama.

Præsident Obama siger også, at det ny amerikanske forhold vil gøre det lettere for amerikanere at rejse til Cuba. Ændringen skyldes, at Cuba har valgt at løslade den amerikanske hjælpearbejder Alan Gross, der har siddet fængslet i Cuba i fem år.

Ud over løsladelsen af Gross er også USA's vigtigste amerikanske efterretningsagent i Cuba blevet løsladt. Som led i en fangeudveksling har USA også løsladt tre cubanske efterretningsofficerer, der har siddet i amerikansk varetægt i 15 år.

Obama vil også opfordre medlemmer af den amerikanske kongres til at ophæve embargoen mod Cuba.

Samtidig takker Cubas præsident Raul Castro pave Frans for hans bidrag, og Canada for at yde logistisk støtte til aftalen med USA.

Raul Castro siger også i sin tale, at præsident Obama fortjener respekt, hvilket ingen cubansk leder har sagt om en siddende amerikansk leder.

Efter den historiske tale begyndte kirkeklokkerne i Havana at ringe.

/ritzau/

 

Dagens Gossip