Obama: Våbenhvile i Ukraine er et positivt skridt

USA's præsident, Barack Obama, reagerer med forsigtig optimisme på nyheden om en våbenhvile mellem Ukraines regering og oppositionens ledere. Han siger, at landet nu skal arbejde frem mod frie og retfærdige valg.

På et pressemøde i Mexico fordømmer præsidenten volden i Kijev, der har kostet mindst 26 personer livet.

- Mit håb på dette tidspunkt er, at våbenhvilen holder, siger han.

- I sidste ende er regeringen ansvarlig for at sikre, at vi bevæger os mod en form for enhedsregering - også selv om den vil være midlertidig - der sikrer, at vi bevæger os mod retfærdige og frie valg, så det ukrainske folks vilje kan komme til udtryk uden den form for kaos, vi har set på gaderne, siger Barack Obama.

I Mexico mødtes Obama blandt andet med den canadiske premierminister, Stephen Harper, og de to udsendte en fælles erklæring om situationen i Ukraine.

- Lederne har bemærket rapporterne om en våbenhvile mellem regeringen og oppositionen, hvilket - såfremt den bliver implementeret - vil være et positivt skridt fremad i bestræbelserne på en meningsfuld dialog.

- De er enige om, at de vil fortsætte med at holde et tæt øje med situationen for at sikre, at handling afspejler ord, hedder det i meddelelsen.

De opfordrer det ukrainske militær til at udvise selvbeherskelse og ikke blive involveret i spørgsmål, der bør håndteres af civile, hedder det.

Onsdag aften lød det, at Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, og oppositionslederne Vitalij Klitsjko og Arsenij Jatsenjuk var blevet enige om en våbenhvile.

Tirsdag eskalerede demonstrationerne i Ukraine og udviklede sig til de værste sammenstød i landets tre måneder lange konflikt mellem Janukovitj og modstandere af regeringen.

Inden meldingen om våbenhvilen havde Obama advaret om, at det vil få konsekvenser, hvis situationen fortsætter i det uroplagede land.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip